BESA TIME®

Portali i Lajmit të Vertetë

  PËRSE EDI RAMA DHE PS’JA VAZHDOJNË TË RRISIN KRIMINALITETIN NË "SHQIPËRIA QË DUAM"?

  Kategori: KRYESORET Tarih: 1-09-2019, 14:14
  PËRSE EDI RAMA DHE PS’JA VAZHDOJNË TË RRISIN KRIMINALITETIN NË "SHQIPËRIA QË DUAM"?  PËRSE EDI RAMA DHE PS’JA VAZHDOJNË TË RRISIN KRIMINALITETIN NË "SHQIPËRIA QË DUAM"?

  Pse të inkriminuarit vazhdojnë të hyjnë në politikë?
  DW


  Pastrimi i politikës nga individë me rekorde kriminale është rikthyer në ҫështje të nxehtë dite në Tiranë. 4 vjet pas hyrjes në fuqi të Ligjit të Dekriminalizimit të Politikës duket se ai nuk i ka plotësuar pritshmëritë.

  Dy kryetarë socialistë bashkish, në Bashkinë e Shkodrës dhe atë të Vorës, të zgjedhur 2 muaj më parë në Lokalet 2019, sipas opozitës, janë me rekorde kriminale. Të dy i kanë fshehur ato në plotësimin e formularëve përkatës në zbatim të ligjit të dekriminalizimit.

  Njëri, Valdrin Pjetri në Shkodër dha dorëheqjen, kur opozita publikoi dokumenta që vërtetonin dënimin e tij në Itali për shitje droge, në vitin 2003, kur ishte student. Tjetri, Agim Kajmaku, në Vorë, akuzohet nga opozita se po në vitin 2003, u arrestua në Greqi për përdorim dhe shpërndarje kartmonedhash të fallsifikuara. Ai u arratis nga burgu pa kryer dënimin, erdhi në Shqipëri, ndryshoi identitetin dhe u bë biznesmen i pasur. Sipas opozitës Kajmaku kërkohet edhe sot e kësaj dite nga drejtësia e Greqisë.

  Të enjten, (29.08.2019) opozita publikoi dokumenta që sipas saj vërtetojnë sa më lart për Agim Kajmakun. Por ai i quan akuzat e opozitës "shpifje, sulm politik” dhe vazhdon të jetë kryetar i Bashkisë së Vorës. Dorëheqja ose jo e Agim Kajmakut, do të varet nga rezultatet e hetimit, që me kërkesën e opozitës po kryen për atë Prokuroria e Përgjithshme.

  Të inkriminuarit në politikë - prurje nga biznesi

  Dukuria e futjes në politikë të personave me rekorde kriminale u shfaq në Shqipëri për herë të parë në zgjedhjet parlamentare 2009, të fituara atëherë nga Partia Demokratike, (PD). Sistemi zgjedhor i centralizuar, që u përdor së pari në ato zgjedhje, bëri të mundur që të hynin në parlament persona me rekorde kriminale, gjë që vijoi edhe në zgjedhjet parlamentare 2013, të fituara nga Partia Socialiste, (PS). Të dyja palët brenda një dekade forcuan modelin politik të imunitetit, paprekshmërisë që individë/ biznesmenë të pasur me rekorde kriminale mund fitojnë përmes hyrjes në politikë.

  Prof. Afrim Krasniqi, studiues, autor i librit,"Dekriminalizimi - Gjendja, Problematikat dhe Pritshmëritë ”, botuar me mbështetjen e fondacionit gjerman "Konrad Adenauer”, thotë për Deutsche Wellen, se të gjitha rastet e individëve të inkriminuar vijnë nga biznesi dhe jo politika. "Të gjithë të inkriminuarit e deritanishëm, deputetë në Parlament apo kryetarë bashkish, janë prurje aksidentale nga biznesi, lobimi dhe financimi elektoral. Asnjë prej tyre nuk është zgjedhur nga partitë politike përmes garës por janë diktuar nga lart, nga drejtuesit e partive".

  Partitë - pa vullnet politik


  PËRSE EDI RAMA DHE PS’JA VAZHDOJNË TË RRISIN KRIMINALITETIN NË "SHQIPËRIA QË DUAM"?

  Kryetari i PS, kryeministri Rama tha ditët e fundit se Valdrin Pjetri, „doli mollë e kalbur", për të cilën PS " nuk mban përgjegjësi por reagon duke e flakur atë". Rasti i flakjes së Valdrin Pjetrit shfaqet deri tani si i vetmi në spektrin politik të Tiranës. "As deputetët që humbën mandatin për shkak të rekordeve kriminale, as ndonjë prej tyre që sot ndodhet në burg, as ish-kryetarët e bashkive të dorëhequr apo në listën e zezë të SHBA nuk

  janë përjashtuar nga partia e vet politike. Përkundrazi, ata janë deleguar në bazë dhe vijojnë të jenë aktivë në fushata elektorale , të ushtrojnë "de facto” më shumë ndikim në zonat e tyre lokale sesa ai që ushtronin kur ishin në parlament apo në vendimmarrjen politike. Ata vijojnë të jenë përfitues privilegjesh si ish-deputetë, ish kryetarë bashkish dhe në ndonjë rast edhe të rikandidojnë në zgjedhjet parlamentare apo lokale” thotë për DW, Prof. Krasniqi.

  Ai mendon se kjo situatë i ka rrënjët tek financimi i partive politike nga burime private "që kanë aktivitete kriminale dhe korrupsion”. Dy rastet e fundit kanë nxjerrë në dritë mangësitë e ligjit të dekriminalizimit që bëri të mundur largimet daljen „de jure" nga politika por jo „de facto" të inkriminuarve, në 4 vitet e fundit të zbatimitt ë tij.

  Ligj jo efikas, institucione të dështuara

  Ligji i dekriminalizimitt të politikës hyri në fuqi në vitin 2015. Sistemi zgjedhor i centralizuar, me të cilin u zhvilluan për herë të parë zgjedhjet parlamentare 2009 hapi dritën e gjelbër për hyrjen në Parlament të personave të pasur, me rekorde kriminale. Dukuria vijoi edhe në zgjedhjet e vitit 2013, të fituara nga PS dhe u bë shqetësim i opozitës së kryesuar nga PD, që mori nismën për ligjin në fjalë.

  Ligji, i miratuar nga dy palët ndalon "ҫdo individ, që në të kaluarën është dënuar nga gjykatat vendase apo të huaja, për t'u zgjedhur apo emëruar në funksione publike”. Pas hyrjes së tij në fuqi, pati largime dhe dorëheqje të figurave publike me rekorde kriminale nga PD dhe PS. Por rastet e freskëta të Shkodrës dhe Vorës tregojnë se ky ligj nuk po plotëson pritshmëritë për ҫrrënjosjen e hyrjes në politikë të inkriminuarve.

  "Ligji ka mangësi. Ai penalizon ata që plotësojnë formularin e dekriminalizimit, në të cilin ka elementë kërkues që nuk janë në ligj. Rreth 40% e figurave publike që janë larguar për shkak të rekordeve kriminale, janë penalizuar jo nga ligji, por nga formulari, ” thotë për DW, Prof. Krasniqi. Rastet Pjetri dhe Kajmaku tregojnë edhe dështimin e institucioneve të verifikimit, përfshirë edhe Shërbimet Sekrete aq më tepër kur është fjala fjala për persona të pasur, që hyjnë në politikë nga biznesi.


  PËRSE EDI RAMA DHE PS’JA VAZHDOJNË TË RRISIN KRIMINALITETIN NË "SHQIPËRIA QË DUAM"?

  SPAK - faktor kyҫ për ndryshim

  Rastet e dy kryebashkiakëve socialistë, njëri i dorëhequr dhe tjetri në pritje të rezultatit të hetimeve nga Prokuroria e Përgjithshme, kanë ngjallur debat në PS. Kryetari i saj dhe kreu i qeverisë Rama flet për përgjegjësi të individit dhe jo të partisë. Ish-Ministri i Jashtëm, Ditmir Bushati, kundërshtoi Ramën, në mes të kësaj jave ( 28.08) kur në mbledhjen e kryesisë së PS tha, se " PS ka përgjegjësi të madhe në shfarosjen e fenomenit të rikthimit në PS të njerëzve me të kaluar të dyshimtë dhe se duhet një reformë politike brenda partive politike, për të sjellë një kulturë të re politike.”


  PËRSE EDI RAMA DHE PS’JA VAZHDOJNË TË RRISIN KRIMINALITETIN NË "SHQIPËRIA QË DUAM"?


  Prof. Krasniqi thotë për DW se "reformimi i partive politike duhet t'i detyrojë ato, përmes ligjit të partive, të bëjnë zgjedhje të brendshme konkurruese, të jenë transparente dhe të mbajnë përgjegjësi. "Krahas reformimit të partive, duhet reforma e sistemit zgjedhor për t'i dhënë fund modelit politik "i forti blen vota për të blerë më pas pushtetin”. Ligji duhet të detyrojë partite të bëjnë transparente burimet e tyre financiare dhe të ҫdo kandidati. Një faktor kyҫ pritet të jetë SPAK, që do të ushtrojë presion të vazhdueshëm ndaj kryetarëve të partive për ta bërë të pamundur hyrjen në politikë të individëve me rekorde kriminale, por me fuqi të mëdha financiare dhe lobuese në politikë”, thekson Prof. Krasniqi për DW.
  01.09.2019

  BesaTime.com
  Dzdcgu 14 Mart 2024 00:11

  cipro 500mg pill - <a href="https://cipropro.top/bactrimos/">bactrim us</a> buy augmentin for sale
  Alıntı yap
  Fbmwfp 15 Mart 2024 13:46

  baycip drug - <a href="https://metroagyl.top/azithromycin/">amoxiclav cost</a> clavulanate price
  Alıntı yap
  Ykoxel 17 Mart 2024 01:11

  cost ciplox 500mg - <a href="https://septrim.top/doryx/">purchase doryx without prescription</a> order erythromycin 500mg generic
  Alıntı yap
  Yxvdzn 18 Mart 2024 10:27

  metronidazole cheap - <a href="https://metroagyl.top/keflexcapsule/">amoxicillin price</a> zithromax 500mg over the counter
  Alıntı yap
  Nybxml 19 Mart 2024 00:52

  ivermectin for sale - <a href="https://keflexin.top/tetracycline/">tetracycline for sale</a> buy sumycin 500mg for sale
  Alıntı yap
  Jerrold 19 Mart 2024 03:12

  The advantages gone over in this discussion forum thread emphasize the crucial role that essay composing solutions play in helping students throughout their academic trip.

  As a person who has utilized these solutions, I can directly vouch for their considerable effect on my scholastic
  accomplishments.
  https://www.digitaljournal.com/pr/news/cdn-newswire/digital-literacy-preparing-s
  tudents-tech-driven-1362984148.html
  I reverberate deeply with the focus placed on skilled assistance, quality control,
  and effective time management. Having access to seasoned authors who supply tailored guidance has
  greatly improved the quality of my essays and strengthened my understanding of challenging
  topics.

  Additionally, the guarantee of originality and adherence to academic
  criteria has instilled confidence in me, knowing that my job is genuine and reliable.
  In addition, the punctual shipment of essays has enabled me to remain organized with my projects and reduce final anxiety.


  Finally, I completely agree with the views revealed in this online forum string.
  Essay composing services are invaluable sources for pupils pursuing academic quality, and I am grateful for
  the advantages they have supplied in helping me reach my academic objectives.
  Alıntı yap
  Khbiuz 19 Mart 2024 05:00

  stromectol pills canada - <a href="https://keflexin.top/">ciprofloxacin 500mg generic</a> sumycin 500mg brand
  Alıntı yap
  Hssaxs 20 Mart 2024 15:37

  order valacyclovir 1000mg for sale - <a href="https://gnantiviralp.com/zovirax/">order generic acyclovir</a> buy zovirax generic
  Alıntı yap
  Daisy 20 Mart 2024 23:29

  The benefits discussed in this discussion forum thread emphasize the essential duty that essay
  creating services play in aiding pupils throughout their scholastic journey.
  As a person who has actually utilized these services, I can directly attest to their significant influence on my academic success.

  https://uknip.co.uk/news/uk/breaking/cultivating-a-positive-mindset-daily-habits
  -for-a-happier-life/
  I resonate deeply with the focus positioned on experienced aid, quality control, and efficient time administration. Having access to skilled authors that
  use tailored guidance has substantially boosted the quality of
  my essays and grew my understanding of difficult topics.


  Moreover, the guarantee of originality and adherence to academic criteria has instilled confidence in me,
  knowing that my job is authentic and legitimate. Furthermore, the
  punctual shipment of essays has actually allowed me to remain organized with my assignments and relieve last-minute stress.


  In conclusion, I completely agree with the sentiments revealed in this discussion forum thread.
  Essay writing solutions are important sources for students striving
  for scholastic quality, and I am grateful for the advantages they have actually supplied in aiding me reach
  my instructional goals.
  Alıntı yap
  Znrzku 21 Mart 2024 12:05

  buy ampicillin for sale <a href="https://ampiacil.top/penicillinused/">purchase penicillin generic</a> amoxil price
  Alıntı yap
  Yphmjp 22 Mart 2024 09:41

  buy flagyl generic - <a href="https://metroagyl.top/keflexcapsule/">generic amoxicillin</a> buy zithromax without prescription
  Alıntı yap
  Dbcgmv 24 Mart 2024 07:23

  lasix online order - <a href="https://antipathogenc.com/medex/">coumadin pills</a> where can i buy capoten
  Alıntı yap
  Xrcxbi 25 Mart 2024 01:54

  brand glucophage 500mg - <a href="https://gnantiacidity.com/baycip/">ciprofloxacin 500mg oral</a> purchase lincomycin without prescription
  Alıntı yap
  Eartha 25 Mart 2024 03:53

  dissertation swot analysis dissertation questions nursing
  Alıntı yap
  Cruz 26 Mart 2024 11:34

  dissertation racisme conclusion chapter dissertation example
  Alıntı yap
  Omwgxm 27 Mart 2024 03:16

  order clozapine 50mg generic - <a href="https://genonlinep.com/pepcid/">buy pepcid pills for sale</a> order pepcid 20mg sale
  Alıntı yap
  Ward 27 Mart 2024 19:28

  dissertation tu ilmenau thesis vs dissertation uk
  Alıntı yap
  Pytxjt 27 Mart 2024 22:22

  retrovir canada - <a href="https://canadiangnp.com/rulide/">buy biaxsig sale</a> zyloprim 100mg usa
  Alıntı yap
  Ashly 29 Mart 2024 12:58

  이 주제에 대해 더 배우고 싶어요.
  슬롯무료체험
  슬롯커뮤니티
  https://slot-talk3.com
  Alıntı yap
  Qsozce 30 Mart 2024 01:15

  clomipramine order online - <a href="https://antdeponline.com/">buy generic anafranil 25mg</a> buy sinequan 75mg online
  Alıntı yap
  Brjqyn 30 Mart 2024 18:21

  generic seroquel 100mg - <a href="https://gnkantdepres.com/luvox/">fluvoxamine 50mg cheap</a> order eskalith generic
  Alıntı yap
  Huxzrn 1 Nisan 2024 13:39

  cheap hydroxyzine - <a href="https://antdepls.com/prozac/">fluoxetine 40mg cheap</a> order endep generic
  Alıntı yap
  Scmanj 3 Nisan 2024 03:17

  augmentin cost - <a href="https://atbioinfo.com/septra/">buy sulfamethoxazole without prescription</a> ciprofloxacin pills
  Alıntı yap
  Franklyn 7 Nisan 2024 02:51

  이에 대해 좀 더 설명해주실 수 있나요?매우 흥미로운 내용이었어요
  카지노
  카지노사이트
  http://www.kingbam.co.kr/bbs/board.php?bo_table=qa&wr_id=16199
  Alıntı yap
  Twmmvi 10 Nisan 2024 17:15

  buy clindamycin pills for sale - <a href="https://cadbiot.com/cefixime/">cefixime over the counter</a> chloromycetin brand
  Alıntı yap
  Crdcdc 11 Nisan 2024 18:26

  ivermectin 6mg for people - <a href="https://antibpl.com/">stromectol cost in usa</a> cefaclor 250mg oral
  Alıntı yap
  Penelope 12 Nisan 2024 00:45

  The benefits gone over in this discussion forum string emphasize the crucial function that essay creating solutions play in assisting pupils throughout their scholastic journey.
  As a person who has utilized these services, I can personally attest to their substantial
  effect on my academic accomplishments.
  https://www.gptshunter.com/gpt-store/MDAyZTI2MjMyYzNiMDkxYjUy
  I reverberate deeply with the focus placed on experienced support,
  quality control, and efficient time monitoring. Having accessibility to skilled writers that use tailored advice has significantly boosted the
  caliber of my essays and strengthened my comprehension of challenging topics.


  Moreover, the assurance of originality and adherence to academic criteria has actually instilled self-confidence in me, understanding that my job is genuine and reputable.
  In addition, the punctual distribution of essays has enabled me to remain organized
  with my assignments and ease last-minute stress.


  Finally, I totally agree with the sentiments shared in this forum string.
  Essay composing services are indispensable sources for students pursuing
  academic excellence, and I am grateful for
  the benefits they have actually given in aiding me reach my educational goals.
  Alıntı yap
  Homer 13 Nisan 2024 10:26

  The benefits discussed in this forum thread highlight the important function that essay composing solutions
  play in helping students throughout their scholastic journey.
  As somebody that has actually used these solutions, I can directly attest to their significant influence on my
  scholastic achievements.
  https://gpts.works/paraphrasing-tool-g-aOGBMZhz3
  I reverberate deeply with the focus placed on professional
  support, quality control, and effective time management.
  Having accessibility to experienced authors who supply customized assistance has actually significantly boosted the quality of my essays and strengthened my understanding of challenging subjects.  Additionally, the assurance of originality and adherence to scholastic criteria has
  instilled self-confidence in me, recognizing that my job is genuine and
  reputable. Additionally, the prompt delivery of essays has actually allowed me
  to stay arranged with my projects and minimize last-minute tension.

  Finally, I wholeheartedly agree with the beliefs revealed
  in this online forum thread. Essay composing
  services are vital resources for students striving for academic quality, and
  I am grateful for the benefits they have actually provided in assisting me reach my academic objectives.
  Alıntı yap
  Sytlfi 14 Nisan 2024 08:04

  cost ventolin - <a href="https://antxallergic.com/oiphenergan/">order promethazine</a> order theo-24 Cr for sale
  Alıntı yap
  Tucbtt 14 Nisan 2024 18:04

  medrol 4mg over the counter - <a href="https://ntallegpl.com/loratadine/">buy generic loratadine for sale</a> azelastine 10 ml over the counter
  Alıntı yap

  AFRIM KRASNIQI: 30 TIPARE UNIKE TË 30 QERSHORIT

  PROF. AFRIM KRASNIQI: 30 TIPARE UNIKE TË 30 QERSHORIT...

  SHQIPËRIA SOT LIGJËRISHT S’KA MË DREJTËSI

  SHQIPËRIA SOT LIGJËRISHT S’KA MË DREJTËSI...

  “PARADOKSI RAMA” dhe PARTIA (e ndryshuar) SOCIALISTE

  “PARADOKSI RAMA” dhe PARTIA (e ndryshuar) SOCIALISTE Nga Fitim Zekthi...

  SHQIPTARËT N’MAQEDONI SOT U BËNË DE'FACTO E DE’JURE FAKTOR

  SHQIPTARËT N’MAQEDONI SOT U BËNË DE'FACTO E DE’JURE FAKTOR Të jem korrekt Tirana e ka dëgjuar me vëmendje mendimin tim, ndërsa Prishtina jo aq për shkak të interesave që kanë individë të cilët bëjnë kalkulime. Edhe kjo s’ka...

  Önceki
  1 2
  Sonraki
  Yorum ekle
  Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

  Kodu girin:
  Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
  Kodu GüncelleSitemizi değerlendirin

BESATIME►QË NGA 2002’SHI©◄

Të gjitha tekstet, imazhet dhe përmbajtjet në botimin e kësaj faqe interneti i përkasin BesaTime©. Ndalohet kopjimi ose riprodhimi i paautorizuar i kësaj faqeje.
Kontakt: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
RRETH NESH►
► BesaTime është portal interneti i Shtypit të Lirë, i Mendimit Ndryshe dhe Respektues i Etikës dhe Prencipeve të Shtypit. Ka për qëllim tju përcjellë të Interesuarve drejtë për së drejti; Lajmin, Informacionin, Analizen, Studimin, Kërkimin, Raportin e vërtetë dhe të pa-anshëm, në fushen; Strategjike, Politike, Ekonomike, Sociale, Diplomatike, Kulturore, Artistike, Sportive si dhe në çdo temë tjetër që i përket njeriut.
► BesaTime operon në fushën e informacionit dhe të shtypit në gjuhen Shqip, Turqisht dhe Anglisht, është e pavarur, nuk ka lidhje me asnjë organizatë, parti apo lëvizje politike, financohet vetëm nga themeluesit e vet. Është vazhdimësi e Think Tank Besa Strategy. Në përgjithësi vepron në të gjithë Botën, Bashkimin Evropian dhe Ballkanin. Në veçanti tregon intensivitet për çështje që kanë të bëjnë me Shqiptarët në Rajon dhe Turqinë. BesaTime në të njëjten kohë është portal ku Diaspora dhe Lobi Shqiptar në Turqi publikon.
►BesaTime është rrjet shqiptar i lajmeve, analizave dhe i mendimit strategjik, me seli në Izmir, Turqi. Rrjeti filloi pune më 28 nentor 2002 dhe mbulon lajmet botërore nga një këndvështrim objektiv. Çdo artikull i publikuar në portal mund të mos përputhet me idetë tona dhe për këtë arsye përgjegjësia i takon vetëm autorit.
► Kryeredaktori: Dr. Sokol Brahaj

Dizajn: CAN ARNAVUT - Kontakt: canarnavut@yandex.com