BESA TIME®

Portali i Lajmit të Vertetë

  OFERTA FRANKO-GJERMANE PËR SHQITPARËT NË EMËR TË BE-SË

  Kategori: KRYESORET / LAJME / POLITIKE&EKONOMI / RAJONI / BOTA / ANALIZE / RAPORTE Tarih: 28-02-2023, 16:57
  OFERTA FRANKO-GJERMANE PËR SHQITPARËT NË EMËR TË BE-SË

  OFERTA FRANKO-GJERMANE PËR SHQITPARËT NË EMËR TË BE-SË

  Përktheu për BesaTime @ Dr. Sokol Brahaj

  Teksti i plotë i dokumentit franko-gjerman që tani është zyrtarisht në emër të BE-së

  Emri i marrëveshjes:
  Marrëveshja për rrugën drejt normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë

  Palët kontraktuese,

  Të përkushtuara për të kontribuar në bashkëpunimin dhe sigurinë e frytshme rajonale dhe për të kapërcyer trashëgimin e së kaluarës;

  Të vetëdijshme për përgjegjësinë e tyre për ruajtjen e paqes;

  Të përkushtuara të kontribuojnë në sigurinë dhe bashkëpunimin e frytshëm rajonal në Evropë;

  Të vetëdijshëm për paprekshmërinë e kufijve dhe respektimit të integritetit dhe sovranitetit territorial, si dhe mbrojtja e pakicave kombëtare, janë kushtet themelore për paqen;

  Duke vepruar nga fakti historik dhe pa paragjykuar pozicionet e ndryshme të palëve në lidhje me çështjet themelore, përfshirë çështjen e statusit;

  Me dëshirën për të krijuar kushte për bashkëpunim midis palëve për të mirën e njerëzve, kanë rënë dakord që:

  Neni 1

  Palët do të zhvillojnë marrëdhënie normale të fqinjësisë së mirë me njëra-tjetrën mbi bazën e të drejtave të barabarta.

  Të dyja palët do t’i njohin dokumentet relevante dhe simbolet kombëtare të njëra-tjetrës, përfshirë pasaportat, diplomat, targat e automjeteve dhe vulat doganore.

  Neni 2

  Të dyja palët do të udhëzohen nga qëllimi dhe parimet e përcaktuara në Kartën e Kombeve të Bashkuara, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me të drejtat sovrane të shteteve, respektimin e pavarësisë, autonomisë dhe integritetit territorial të tyre, të drejtën për vetëvendosje, mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe mosdiskriminimin.

  Neni 3

  Në përputhje me Kartën e Kombeve të Bashkuara, palët do ta zgjidhin çdo mosmarrëveshje ndërmjet tyre vetëm në mënyrë paqësore dhe do të përmbahen nga kërcënimi apo përdorimi i forcës.

  Neni 4

  Palët nisen nga supozimi se asnjëra nga këto të dyja nuk mund ta përfaqësojë palën tjetër në sferën ndërkombëtare apo të veprojë në emër të saj.

  Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare.

  Neni 5

  Asnjëra palë nuk do të bllokojë, ose do të inkurajojë të tjerët të bllokojnë përparimin e palëve në rrugët e tyre perspektive drejt BE-së bazuar në meritat e tyre.

  Të dyja palët duhet të respektojnë vlerat e përmendura në nenin 2 dhe 21 të Traktatit të Bashkimit Evropian.

  Neni 6

  Përderisa kjo marrëveshje bazë përfaqëson një hap të rëndësishëm të normalizimit, të dyja palët do të vazhdojnë me një shtysë të re në procesin e dialogut të udhëhequr nga BE-ja, që do të çojë në marrëveshjen ligjërisht të detyrueshme e gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve.

  Palët bien dakord ta thellojnë bashkëpunimin në të ardhmen në fushat e ekonomisë, shkencës dhe teknologjisë, transportit dhe lidhshmërisë, marrëdhënieve në drejtësi dhe zbatim të ligjit, postës dhe telekomunikacionit, shëndetësisë, kulturës, fesë, sportit, mbrojtjen e mjedisit, personave të zhdukur dhe fusha të tjera të ngjashme përmes arritjes së marrëveshjeve specifike.

  Detajet do të pajtohen në marrëveshjet shtesë në dialogun e ndërmjetësuar nga BE-ja.

  Neni 7

  Të dyja palët janë të përkushtuara në arritjen e marrëveshjeve specifike dhe garancive, në përputhje me instrumentet përkatëse të Këshillit të Evropës dhe duke përdorur përvojat ekzistuese evropiane, për të siguruar një nivel të përshtatshëm të vetëmenaxhimit për komunitetin serb në Kosovë dhe mundësinë e ofrimit të shërbimeve në disa fusha specifike, përfshirë mundësinë e ndihmës financiare nga Serbia dhe kanalet e drejtpërdrejta të komunikimit të komunitetit serb me Qeverinë e Kosovës.

  Palët do ta zyrtarizojnë statusin e Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë dhe do të ofrojnë një nivel të lartë të mbrojtjes së trashëgimisë fetare dhe kulturore serbe, në përputhje me modelet ekzistuese evropiane.

  Neni 8

  Palët do të shkëmbejnë misione të përhershme. Ato do të vendosen në selitë përkatëse të qeverive. Çështjet praktike që lidhen me vendosjen e misioneve do të trajtohen veçmas.

  Neni 9

  Të dyja palët vënë në dukje angazhimin e BE-së dhe donatorëve të tjerë për ta krijuar një pako të veçantë të ndihmës financiare për projektet e përbashkëta të palëve për zhvillimin ekonomik, lidhshmërinë, tranzicionin e gjelbër dhe në fusha të tjera kyçe.

  Neni 10

  Palët do ta krijojnë komisionin e përbashkët, të kryesuar nga BE-ja, për monitorimin e zbatimit të kësaj marrëveshjeje.

  Të dyja palët konfirmojnë detyrimet e tyre për zbatimin e të gjitha marrëveshjeve të dialogut nga e kaluara.

  Neni 11

  Palët angazhohen të respektojnë udhërrëfyesin e zbatimit si shtojë të kësaj marrëveshjeje. The Diplomatic Service of the European Union

  Përktheu për BesaTime @ Dr. Sokol BrahajOFERTA FRANKO-GJERMANE PËR SHQITPARËT NË EMËR TË BE-SË
  Btinrushurb 18 Mart 2023 14:12

  Рейтинг букмекерских контор - Официальный сайт википедии
  Лучшие букмекерские конторы размещена сверху серверах Фонда Бетинолло — некоммерческой общества, тоже обеспечивающей занятие соглашение других планов
  Alıntı yap
  XdeYasxEtesegt 19 Mart 2023 03:17

  Here you can find any NFT Monkey!
  Alıntı yap
  Jeffreyappok 19 Mart 2023 09:09

  блэкспрут сайт - блэкспрут ссылка, блэкспрут тор
  Alıntı yap
  XdeYartEtesegt 19 Mart 2023 17:26

  Here you can find any NFT Monkey!
  Alıntı yap
  XdeYaatEtesegt Dün, 03:19

  Very good arts NFT Monkey here!
  Alıntı yap
  XdeYadtEtesegt Dün, 12:18

  Всем рекомендую Потолки Москва заказывать только тут!
  Alıntı yap
  XdeYadpEtesegt Dün, 22:34

  Всем рекомендую Poker online заказывать только тут!
  Alıntı yap

  DEKLARATA E SAMITIT BE-BALLKANI PERËNDIMOR, TIRANË 6 DHJETOR 2022

  DEKLARATA E SAMITIT BE-BALLKANI PERËNDIMOR TIRANË, 6 DHJETOR 2022...

  RËNDËSIA E ISHULLIT MEIS NË KONFLIKTIN GREKO-TURK NË DETIN EGJE

  RËNDËSIA E ISHULLIT MEIS NË KONFLIKTIN GREKO-TURK NË DETIN EGJE Nga: Altuğ Günal*, UİKPanorama Përktheu për BesaTime: Sokol BRAHAJ...

  NGËRÇ APO QORRSOKAK NË MARRËDHËNIET TURKO-AMERIKANE

  NGËRÇ APO QORRSOKAK NË MARRËDHËNIET TURKO-AMERIKANE...

  Z. TRUMP MOS LEJONI NDARJEN E KOSOVËS

  Z. TRUMP MOS LEJONI NDARJEN E KOSOVËS Letra qe koalicioni i 450 shoqatave shqiptaro-amerikane i dërgojnë Trumpit: "Mos e lejoni ndarjen e Kosovës"...

  AMERIKA SI EUROPA: INTERESIN KOMBËTAR TË SHQIPTARËVE JA SHET SERBISË

  AMERIKA SI EUROPA: INTERESIN KOMBËTAR TË SHQIPTARËVE JA SHET SERBISË PIKAT E MARRËVESHJES KOSOVË–SERBI TË PËRGATITURA NGA AMERIKA, FRANCA, RUSIA Sokol Brahaj...

  Yorum ekle
  Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

  Kodu girin:
  Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
  Kodu GüncelleSitemizi değerlendirin

image
image
image
image
BESATIME►QË NGA 2002’SHI©◄

Të gjitha tekstet, imazhet dhe përmbajtjet në botimin e kësaj faqe interneti i përkasin BesaTime©. Ndalohet kopjimi ose riprodhimi i paautorizuar i kësaj faqeje.
Kontakt: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
RRETH NESH►
1-BESATIME: ËSHTË Portal Interneti i Shtypit të Lirë, i Mendimit Ndryshe dhe Respektues i Etikës dhe Prencipeve të Shtypit. 2-BESATIME: KA PËR QËLLIM TJU PËRCJELLË TË INTERESUARVE DREJTË PËR SË DREJTI; Lajmin, Informacionin, Analizen, Studimin, Kërkimin, Raportin E VËRTETË DHE TË PA-ANSHËM, në fushen; Strategjike, Politike, Ekonomike, Sociale, Diplomatike, Kulturore, Artistike, Sportive si dhe në çdo temë tjetër që i përket njeriut. 3-BESATIME: ËSHTË E PAVARUR, nuk ka lidhje me asnjë Organizatë, Parti apo Lëvizje Politike. Financohet Vetëm nga Themeluesit e Vet. 4-BESATIME: Operon në fushën e informacionit dhe të shtypit në gjuhen Shqip, Turqisht dhe Anglisht. Është vazhdimësi e “Think-Tank Besa Strategy [2002]”. Në përgjithësi vepron në të gjithë Botën, Bashkimin Evropian dhe Ballkanin. Në veçanti tregon intensivitet për çështje që kanë të bëjnë me Shqiptarët në Rajon dhe Turqinë. 5-BESATIME: Çdo shkrim i publikuar nё portal mund tё mos përputhet me mendimin tonë, dhe pёr kёtё arsye pёrgjegjёsia e shkrimit nё portal i pёrket vetem autorit. 6-BESATIME: Në të njëjten kohë është portali i vetem zyrtar ku “DIASPORA DHE LOBI SHQIPTAR NË TURQI” publikon. 7-Kryeredaktor: Sokol Brahaj◄

Dizajn: Shaban ILIRI, Perkthimi ne Shqip Can ARNAVUT - Kontakt: shabaniliri35@gmail.com'