BESA TIME®

Portali i Lajmit të Vertetë

  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA

  Kategori: KRYESORET Tarih: 8-10-2019, 16:51
  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA


  Koncerti recital i
  “Mjeshtrit të Madh” Skënder Haklaj
  dhe magjia e valleve tropojane
  Nga dr. Rovena VATA  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA

  Të flasësh për traditën kombëtare është e pamundur të thuash gjë jashtë pikëpamjeve, që ke mbi kombin, meqë tradita kombëtare në esencë është përvojë kulturore dhe shpirtërore e një kombi. Çdo komb ka rrugën e tij në historinë botërore, çdo popull mban në gjirin e vet doke, zakone, tradita të papërsëritshme, të cilat ndryshojnë nga krahina në krahinë por që gjithsecila prej tyre mbart në vetvete një element që e dallon nga tjetra. Të gjithë këto elementë të marrë sëbashku përbëjnë vlerat e një kombi. Një ndër këto krahina është dhe Tropoja, e cila gjeografikisht është e vogël, por ka lindur dhe rritur njerëz të mëdhenj, që i kanë dhënë dhe po japin, kontribut në zhvillimin e atdheut tonë. Tropoja e historisë, e këngës, e valles, e poezisë, e fisnikërisë, mikpritjes dhe bujarisë. Një prej këtyre njerëzve është edhe etnokoreografi i nderuar “Mjeshtër i Madh” Skënder Haklaj, i cili ka dhënë dhe po jep një kontribut të veçantë, për përcjelljen dhe ruajtjen e kcimeve të Tropojës ndër breza.


  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA

  Skënder Haklaj lindur në Tropojë, koreografi i parë në Malësinë e Gjakovës, bashkëthemelues i ansamblit Dardania. Autor i disa veprave letrare, ku dy veprat e fundit i dedikohen Tropojës, si: “Tropoja e mrekullive shpirtnore” dhe libri shkencor studimor për kcimin e Tropojës “Aty ku trupi flet”.

  Kontributi i tij nuk kufizohet vetëm në Tropojë, por edhe më gjerë. Gjatë viteve studentore ka pasur në patronazh shkollat e mesme në Tiranë, ekonomikun dhe shkollën e kulturës në qytetin e nxënësve, duke renditur kështu shumë suksese.


  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA


  Në vitin 1977 pas mbarimit të studimeve universitare specializohet si etnokoreograf. Po në këtë vit ka konkurruar me dinjitet në koncertet e majit me ansamblin Josif Pashko, me motive Tropojane, duke fituar çmim të dytë. Si dhe me Ansamblin NPV (Ndërmarrja e përpunimit të veshjeve), ku ka konkurruar me motive Dibrane, duke u vlerësuar me çmim të tretë. Këto vlerësime për një djalosh 27-vjeçar, kanë qenë dhe trampolinë drejt rrugës së artit, duke u bërë më pas koreografi i njohur e me vlera të mëdha artistike. Në 2005 ka krijuar valle për Ansamblin Kombëtar Tiranë dhe në vitin 2006, në Ansamblin Shota Kosovë. Ka punuar me grupe të ndryshme në Vuthaj-Guci, Drenas, Gjakovë, Deçan e Peshkopi. Sot është nismëtar i Kcimit të Tropojës drejt Unescos, ku falë punës të tij, sot Kcimi i Tropojës është shpallur, si “Kryevepër e trashëgimisë kulturore shpirtnore të kombit shqiptar”, nga Ministria e Kulturës.


  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA


  Më datë 04.10.2019 u mbajt, në Amfiteatrin e Tiranës, Koncerti Recital “Me vallet më të bukura të Tropojës, krijuar me dashuri nga “Mjeshtëri i Madh”, koreografi Skënder Haklaj.

  Ky recital startoi pikërisht me thënien e vetë koreografit:

  “Kcimet tropojanë janë si bjeshka, të lidhura në rrënjë e të ndara në kreshta”. Kjo thënie vërtetohet më së miri me veprat koreografike që shfaqen para jush.

  Veprat koreografike që u interpretuan me aq mjeshtëri nga grupi i valltarëve të Tropojës dhe valltarëve të Tiranës, janë si më poshtë:

  “Suitë e çikave të Tropojës”, vepër koreografike e bazuar në motivet e virtuozëve Xhevahire Gashi dhe Rush Halilja. Viti i krijimit 1979 me muzikë të Bashkim Kovaçit.

  “Në gjurmët e virtuozëve tropojan”, vepër koreografike e bazuar në motivet e virtuozëve Ram Myftari, Ram Salihi dhe Idriz Berbati, me muzikën e Përparim Topçinit.

  “Fluturimi i Sokolave të Bjeshkës”, vepër koreografike e bazuar në motivet e virtuozëve Met Rexha dhe Sose Dulja.

  “Valle me Motive Blegtorale”, krijimtari e krijuar mbi bazën e aftësive interpretative të virtuozëve Lume Shabani. Valle e krijuar në vitin 1986, ku sot interpretohet me një rritje cilësore bashkëkohore dhe më shumë dashuri. Kjo krijimtari shënon thyerje klikimesh në rrjetet sociale.

  “Kcime Rreth Tupani”, vepër koreografike e bazuar në motivet e virtuozëve Hazir Rrustemi dhe Ram Myftari, ku me tupan ritmoi Admir Morina.

  “Kur Tropoja feston”, vepër koreografike e bazuar me motivet e virtuozëve Hazir Salihja, muzika Ali Mula “Mjeshtër i Madh”.

  “Motive kosovare të Deçanit me rrethinat e Gjakovës”. Krijimtari krahasuese të bazuar në motivet e këtyre trevave si analogji njehsuese nga njëra anë dhe dalluese esenciale nga ana tjetër tekniko-profesionale, në përpunimet burimore origjinale.


  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA


  Këtë recital e përshëndetën grupi i fëmijëve nga mosha 4-10 vjeç, për të treguar ruajtjen dhe trashëgiminë e Kcimit të Tropojës ndër breza.

  Gjithashtu këtë koncert recital e përshëndetën edhe:

  Vitore Matoshi, këngëtaren që e lindi dhe e rriti Tropoja, erdhi në këtë skenë gjigande, për të kënduar këngën “Çikat Dardane” dhe një kolazh me këngë popullore.
  Nada Gjyriqi e bija e kompozitorit të madh Bashkim Gjyriqi, ardhur nga Maqedonia për të përshëndetur recitalin me këngët: “Çohu moj çikë e dil te ara” si dhe potpuri këngësh popullore.

  Këndëtari Lekë Pecnikaj, këndoi këngën: “Oj çika e malësisë” dhe një kolazh me këngë popullore tropojane.

  Në skenë u ftuan për të nderuar punën e tyre ndër vite të gjithë virtuozët, si: Ali Mula “Mjeshtër i Madh”, (muzikanti i parë më të cilin, koreografi Skënder Haklaj, ka punuar, që në fillimet e tij), Nurie Mulosmani, Hajri Haklaj, Violeta Sula, Deli Metaliaj, Haxhi Hoxha, Skifter Doçi, Lumnie Malaj, Vjollca Osmani, Ilir Biba, Shpresa Lushaj, Arben Metaliaj, Bukurie Demiri, Skënder Haklaj.


  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA


  Në fund, ky koncert recital bëri bashkë të gjithë kcimtarët, e të gjitha moshave, shoqëruar nga artistja Vitore Matoshi më këngën e mirënjohur “1000 vjet valle Tropoje”.

  Këtë koncert e përshëndeti edhe N/Kryetari i Bashkisë së Tropojës z. Abedin Kernaja, i cili përshëndeti të pranishmit dhe artistët pjesëmarrës si dhe siguroi se Bashkia e Tropojës, do të ishte jo vetëm bashkëpunuese, por edhe mbështetëse e iniciativave të tilla, me vlera burimore, që mbajnë gjallë këtë kolonë të rëndësishme të ndërgjegjes dhe traditës sonë kombëtare. I tillë është edhe ky rast në vijim të dokumentimit të Kcimit të Tropojës, si pasuri e trashëgimisë sonë kulturore, e cila pritet të radhitet në pronat ndërkombëtare të UNESCO-s. Në përfundim të fjalës së tij, z. Kernaja përgëzoi edhe njëherë Mjeshtrin Haklaj dhe të gjithë artistët e Tropojës.
  I pranishëm në këtë event të rëndësishëm kulturor ishte edhe Presidenti i Shqipërisë z. Ilir Meta, i cili në fjalën e tij u shpreh: “E ku ka më bukur se ta nisësh fundjavën me energjinë e jashtëzakonshme të Kcimit të Tropojës dhe të tropojanëve fisnikë, “Me vallet më të bukura të Tropojës”, të Mjeshtrit të Madh, koreografit Skënder Haklaj”. Ndër të tjera z. Meta thekson se është thelbësore të jemi krenarë për këto thesare të trashëgimisë tonë kulturore, të ruajmë këngët, vallet e traditat dhe t’i trashëgojmë ato brez pas brezi. Kcimi i Tropojës, kjo pasuri kombëtare që shpalos vlerat patriotike, por dhe krenarinë e fisnikërinë e Alpeve tona, e meriton të promovohet më shumë dhe të bëhet pjesë e UNESCO-s.


  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA


  Ky recital nuk mund të realizohej pa mbështetjen e kontributorëve, si: Bashkia e Tropojës, Albanian Internacional School si dhe valltares së mirënjohur Pranvera Vatoci. Dr. Rovena VATA

  Përgatiti për BesaTime.com Sokol Brahaj
  8/10/2019  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA  KONCERTI RECITAL I “MJESHTRIT TË MADH” SKËNDER HAKLAJ DHE MAGJIA E VALLEVE TROPOJANE NGA DR. ROVENA VATA

  BesaTime.com

  NËNA JONË ÇAMËRI

  NËNA JONË ÇAMËRI Nga Sokol Brahaj...

  INTEGRIMI EKONOMIK MES SHQIPTARËVE DHE INTERESI KOMBËTAR

  INTEGRIMI EKONOMIK MES SHQIPTARËVE DHE INTERESI KOMBËTAR Nga Prof. Ilir Kalemaj...

  ERDOGANI DHE TURQIA: NË AIR I BËRI SHQIPTARËT KRENARË

  ERDOGANI DHE TURQIA: NË AIR I BËRI SHQIPTARËT KRENARË Sokol Brahaj 15/9/2018...

  O ARTA DADE: DO S’DO TI ÇËSHTJA ÇAME ËSHTË ÇËSHTJE KOMBËTARE DHE E TË GJITHË SHQIPTARËVE

  O ARTA DADE: DO S’DO TI ÇËSHTJA ÇAME ËSHTË ÇËSHTJE KOMBËTARE DHE E TË GJITHË SHQIPTARËVE shkruan adresen e vet te rrjetit social Vjollca Braho. Postimi i plotë;...

  Maxhoranca dhe Opozita Bashkohen Kundra Serbisë

  Qeveria e Kosovës u mbështet për herë të parë që nga fillimi i mandatit të saj, dy vjet më parë, nga një deputet i Vetëvendosjes, në një veprim të saj. Për ta marrë këtë mbështetje, qeverisë iu desh ta ndërmarrë një vendim të...

  Yorum ekle
  Lütfen düşüncelerinizi özgünce ifade etmeye çalışın

  Kodu girin:
  Güvenlik Kodu (CAPTCHA)
  Kodu GüncelleSitemizi değerlendirin

BESATIME►QË NGA 2002’SHI©◄

Të gjitha tekstet, imazhet dhe përmbajtjet në botimin e kësaj faqe interneti i përkasin BesaTime©. Ndalohet kopjimi ose riprodhimi i paautorizuar i kësaj faqeje.
Kontakt: www.BesaTime.com | besatimenews@gmail.com |
RRETH NESH►
► BesaTime është portal interneti i Shtypit të Lirë, i Mendimit Ndryshe dhe Respektues i Etikës dhe Prencipeve të Shtypit. Ka për qëllim tju përcjellë të Interesuarve drejtë për së drejti; Lajmin, Informacionin, Analizen, Studimin, Kërkimin, Raportin e vërtetë dhe të pa-anshëm, në fushen; Strategjike, Politike, Ekonomike, Sociale, Diplomatike, Kulturore, Artistike, Sportive si dhe në çdo temë tjetër që i përket njeriut.
► BesaTime operon në fushën e informacionit dhe të shtypit në gjuhen Shqip, Turqisht dhe Anglisht, është e pavarur, nuk ka lidhje me asnjë organizatë, parti apo lëvizje politike, financohet vetëm nga themeluesit e vet. Është vazhdimësi e Think Tank Besa Strategy. Në përgjithësi vepron në të gjithë Botën, Bashkimin Evropian dhe Ballkanin. Në veçanti tregon intensivitet për çështje që kanë të bëjnë me Shqiptarët në Rajon dhe Turqinë. BesaTime në të njëjten kohë është portal ku Diaspora dhe Lobi Shqiptar në Turqi publikon.
►BesaTime është rrjet shqiptar i lajmeve, analizave dhe i mendimit strategjik, me seli në Izmir, Turqi. Rrjeti filloi pune më 28 nentor 2002 dhe mbulon lajmet botërore nga një këndvështrim objektiv. Çdo artikull i publikuar në portal mund të mos përputhet me idetë tona dhe për këtë arsye përgjegjësia i takon vetëm autorit.
► Kryeredaktori: Dr. Sokol Brahaj

Dizajn: CAN ARNAVUT - Kontakt: canarnavut@yandex.com